петак, април 27, 2012

Улица зове те

када мислиш да си сам
ти подигни руку
нек' улице горе
за нови дан
када мислиш да си сам
ми смо овде
има нас гомила




Након низа протеста на локалном нивоу ,перформанса , блокада, акција.. најављен је трећи грађански протест! Пети мај и само један захтјев- ОСТАВКА ВЛАДЕ! Протест почиње у 12:00 испред зграде Универзитета Црне Горе,одакле ће се кренути у шетњу поред стубова режима до његове централе-владе .Која мора да ПАДНЕ!







понедељак, април 23, 2012

Е,срам вас било!

Текст преузет са портала Вијести.Марку Новаковићу је пукао филм па је објаснио пар ствари !

Одмах на почетку да признам да готово никад не полемишем са неким ко се крије иза псеудонима или, још горе, иза колективитета (знате оно - ми смо ово, ми смо оно) а посебно не реагујем на текстове који нијесу потписани. Такође морам признати да ми се чини да је такав начин комуникације, на жалост, постао национални спорт у Црној Гори.Е, сада је дошао и тај тренутак да то, ипак, урадим… Једноставно, степен иритације који је код мене изазвало саопштење ДПС у којем нас обавјештавају да су они као партија заслужни за то што нас европски службеници виде као ЛУКСЕМБУРГ НА БАЛКАНУ, био је сувише велики да би се та дрскост и толика количина ниподаштавања здравог разума и памети, могла оћутати. Када неко напише такву ствар, најмање што може да очекује да му се каже јесте - Е, СРАМ ВАС БИЛО.
Наравно, најрадије бих ову поруку персонализовао и директно упутио аутору, али, као што рекох, на моју жалост, саопштење није потписано. Могу се само у бога надати да разлог непотписивања саопштења лежи у томе да аутор није имао образа да то уради или је прорадио осјећај стида због обавезе коју је морао извршити… У то ми је лакше вјеровати него да човјек то стварно мисли!Ако би се којим случајем сам аутор позвао на неког ко је изговорио ту реченицу (службеник ЕУ) ИСТОГ ТРЕНУТКА ЋУ МУ НАВЕСТИ ДЕСЕТАК ПРИМЈЕРА КАКО ТИ ИСТИ СЛУЖБЕНИЦИ НАЗИВАЈУ ХРВАТСКУ, СРБИЈУ, БОСНУ... (СВЕ СУПЕРЛАТИВИ), но добро, свако ради свој посао. И рад сам се кладити да господин Полсет (г-дин који је то изговорио, ДПС је “само” себе препознала као најзаслужнијег за такво стање ствари) не зна на карти показати ђе је ЦГ.
Такође, сматрам да било који човјек који живи и ради у ЦГ а не жели да она буде просперитетна европска држава пуна задовољних људи у којој би било привилегија живјети, треба да потражи стручну помоћ... Ово сам морао навести само због чињенице да се веома често, вјешто и подло, пласира теза да је свако ко критикује владајући режим против државе и њеног просперитета. Е неће бити.
Вратимо се Луксембургу. Површина 2.586 км2, маx. растојање 84 км у правцу сјевер–југ, односно 58 км исток-запад. Шуме прекривају 34% територије. Број становника 590.234. Луксембург је познат као интернационални финансијски центар, има преко 7.000 холдинг компанија, око 1.300 инвенстиционих фондова и 230 банака!!! Главне индустријске гране: жељезо и цинк, пластика и гума, хемикалије, механичка и електронска опрема. И ако је индустрија челика данас мање заступљена, просперитет је још присутан (увози се и руда и угаљ!). Пољопривреда: кукуруз, јечам, пшеница, кромпир, раж... Студија организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) показала је да је, упоређујући БДП, Луксембург најбогатија земља свијета. Упоредиво са Црном Гором??? ЗАХВАЉУЈУЋИ ДПС-у НАС ВИДЕ КАО ЛУКСЕМБУРГ??? Е, СРАМ ВАС БИЛО!!!
А сада нешто што ће свако разумјети и што чини реалан живот... Захваљујуци мојој пријатељици Лели, која преко десетак година живи у Луксембургу, а која је тамо отисла ЗАХВАЉУЈУЋИ ДПС-у и њиховом двадесетогодишњем прегалаштву да од Црне Горе створи Луксембург (господин Ђукановић се пита зашто људи напуштају Херцег Нови, а ја бих га питао засто напуштају Црну Гору) са лица мјеста имамо цијене неких основих животних намирница.
Дакле, преко 30 врста хљеба, цијена од 1-2,20 еура, шкољка јаја 30 ком. 4 еура, млијеко тетрапак литар 1–1,40 е, месо (јунећи бут) 1кг/6 е, литар уља 1–2 еура, пиринач 1–1,5, со 0,50, шећер 0.60, гориво је готово идентично као и код нас, одјећа и обуца знацајно јефтинија, пиће и цигарете значајно скупљи. Како у Луксембургу не баратају са појмом просјечна плата већ само са најнижом... НАЈНИЖА ИЗНОСИ 1.500 еура!!!Да сада упоредимо, захваљујући вама, просјечна плата у ВАШЕМ Луксембургу тј. НАШОЈ Црној Гори износи 495 еура, а потрошачка корпа (ратна) пуних 786 еура, цијене наведених намирница и производа су на истом нивоу или су мање у Луксембургу. У Црној Гори према званичним информацијама скоро 50 одсто становништва живи у зони сиромаштва!!! (ЦРНУ ГОРУ ЗАХВАЉУЈУЋИ ДПС-у ВИДЕ КАО ЛУКСЕМБУРГ??? Е, СРАМ ВАС БИЛО!)
Продали сте све што се могло продати и то оно богатство које су стварале генерације прије вас. Било би интересантно да ми наведете бар једну фабрику коју сте ви направили и продали или још интересантније да ми кажете за преко двадесет година ваше владавине, коју сте то фабрику отворили у којој се нешто производи а да сте у њој запослили, рецимо само 50 так радника?
Која је то приватизација била успјешна и какве користи имају грађани ЦГ од њих (сав се новац износи из земље), а само прочитајте какве сте бајке причали - најбољи стратешки инвеститори, нова радна мјеста, нове технологије, одрживи развој... (Е, СРАМ ВАС БИЛО!)
А колико сте се потрудили да помогнете развоју сјевера, то је посебна прича.Фрапантна је чињеница да се за све невоље које су задесиле грађане ЦГ окривљујете свјетску економску кризу, а ако пратимо хронологију изјава премијера и министара имамо распон од „заобићи ће нас криза“ до посљедње „влада се труди да изнађе начине превазилажења кризе“. Од прве до посљедње изјаве јасно је да ви НЕМАТЕ ПОЈМА КАКО!!! Немате ни стратегију ни визију како и на који начин. Свака вам је процјена као она када сте дајући гаранције за 22 милиона КАП-у рачунали да ће КАП то да врати, а није постојао ни један једини економски параметар који би на то указивао. (ЛУКСЕМБУРГ? Е, СРАМ ВАС БИЛО!)
Само у вашој Црној Гори постоје државне фирме које послују са губицима, а менаџменти примају плате по неколико хиљада еура… А посебна је прича ваша бољећивост према менаџменту КАП-а, ту сте шампиони. Помажете милионима еура нашег новца, а менаџмент прима десетине хиљада еура плате…БРАВО МАЈСТОРИ!!!Покушавате да све проблеме пеглате причом о напретку ЦГ на путу ка ЕУ. Јасно је да волите те имагинарне теме, гдје можете да верглате причу до миле воље.. Јер ту немате незадовољне грађане, раднике, бјежите од њива, фабрика, проиводње, школа, болница... Јер су тамо људи и резултати, а они су за вас поразни. Јасно је и вама да грађани ЦГ неће бити срећни у ЕУ, да будем прецизнији, неће са оваквим институцијама система, неће са оваквом владавином права, неће са државом овакве социјалне правде, неће са овако завађеним народом, неће са оволико људи који живе на рубу егзистенције.. НЕЋЕ БИТИ СРЕЋНИ.До сада је опозиција била сјајан саиграч владајућем режиму (част ријетким изузецима), увијек се нашла при руци када је режиму било тешко, да припомогне... Додуше, нешто се мијења на боље али веома споро, више ми се чини да ће незадовољни грађани прије преузети ствари у своје руке него опозиција, али сачекајмо, вријеме ће показати, као што је показало сву жабокречину и закрченост здраворазумског и бунтовничког карактера црногорских студената... Е бруке.
Дакле, ово није крвожедно новинарство, ово су тачне информације... А колико сам схватио, оне су вама, господо, на првом мјесту, па вам их овом приликом и презентирам.
Да не заборавим, не помишљајте да ово сврстате у категорију писања против дрзаве ЦГ. Јер ако покушате бићу принуђен да вам поименично кажем ђе сте били 90-их година и да вас присјетим на ваше изјаве пуне “љубави” према Црној Гори и људима који су је тада, а и сад, искрено вољели срцем, а не као ви и тада и сада дрвите муда. Нека “Луксембуржани”, нека “патриоте”.

П.С. 
ЛУКСЕМБУРГ? 
Е, СРАМ ВАС БИЛО!!!


Аутор је након објављивања текста ,истог дана  добио отказ у ''независној'' телевизији Монтена.
Жртве и последице борбе против режима су неминовне ,али више вриједи сваки наш потез контра њих ,него сви њихови диктаторски чинови.
Леђа им окрећу и дојучерашњи саборци ,ломе се стубови на којима стоји њихова тврђава .Тренутак када ће она да се сруши све је ближи.




петак, април 13, 2012

exit through the gift shop

Филм о умјетности на улици ,који бих надоградио на причу



Ствар је о алтернативној култури која се носи раме уз раме са најцјењенијим умјетницима свијета,постала је покрет који није био резервисан само за талентоване,што се може закључити из филма.Управо из тог разлога препоручујем филм ,у којем можеш да видиш и научиш на које начине да изразиш мишљење,незадовољство ,револт кроз уличну умјетност...за шта је потребна само воља ,умијеће није толико пресудно .Све у свему стојимо на располагању свима да помогнемо (само не финансијски (: ).
У филму се појављује и легендарни Бенкси,геније у својој бранши.

бенксијев рад



торент за филм


субота, април 07, 2012

среда, април 04, 2012

Фарбање пред Васкрс

Док су се Родни и Голуб(џукела) одмарали од мијешања бетона ,и уз чашицу шампањца смјешкали новинарима ,дио свјесне омладине је  послао поруку .
Поруку студентима ,који су такође били да увеличају 'догађај' ,да нису само концерти и журке битни за њих,има ту много виших циљева!Треба поменути да је ради данашње фарсе ,студентима из дома био забрањен улазак у мензу како би добили оброк.Тако да се у сусрет Васкрсу не фарбају јаја  већ студенти ,који ће вјероватно сјутра похрлити на концерту који организује предузеће Студенски парламент.Ајмо у маните ?