понедељак, март 19, 2012

Тактика

Након преспаване ноћи и хладније главе слиједи осврт на протест. 
Лицитација са цифрама и не тако битна,битно је да нас је било више од прошлог ,а  мање од наредног протеста.То треба да буде поента  да борба расте,ал не само из протеста у протест ,већ из дана у дан.
Говорници овог пута мање енергичнији него 21-ог  јануара.Протест је почео Срђа Кековић са стандардном причом и постављањем захтјева.Јанко и Огњен су одржали солидне говоре,говоре какве маса воли да чује ,да се народ прими на причу ,да скочи адреналин и добије вољу за наставак борбе.Такви говори се траже и смишљају,такви говорници се бирају за овакве прилике и постају миљеници масе.Највећа миљеница масе  ,чак се и скандирало њено име,је имала смирен  али тактички говор,који је почела са причом о радницима у државној администрацији.
Назвавши их и херојима давала је подстрек за све оне из државних институција   које морамо придобити у наше редове!То је задатак,малтене услов за остварење крупнијих идеја. 
 У питању су стубови на којима лежи режим ,а да би он пао треба уклонити стубове, односно привући их на супротну страну, нашу страну.Може звучати нелогично,али систем се мора уништавати како споља тако и изнутра. Није то нешто немогуће, напротив! Пар дана прије протеста ,новинарка режимске побједе(мало слово п)јавно је протествовала са колегама поводом напада на новинарку Оливеру Лакић.
Мало је познатои то  да је не тако давно покренуто оснивање новог синдиката полиције који би функционисао при унији слободних синдиката.Нажалост саботиран је такав потез ,ал је то показатељ да чак  и у полицији постоје људи који су свјесни стања у којем се налазимо ,који нису само лојалне слуге овог режима са миловом сликом по концеларијама .Ако се настави са праксом да се радницима у државним иституцијама даје подршка како би приступили незадовољној маси ,сигурно ће па барем дио полицијских службеника окренути леђа власти.Јер неће хтјети да за мизерну плату хапси, малтретира и удара народ који је дошао да тражи оно што му припада,оно што му је отето.То је само пар примјера да је ипак могуће .
Потом је Вања после пар прозивања главаша и тајкуна ,напоменула да је ово тек почетак борбе ,да се не можемо заваравати и  надати се брзо расплету и побједи.Приближавање тактике народу,ономе нестрпљивоме који је 20 година ћутао и жели да се за два протеста скине багра .Како ?Нередима?И што ћемо онда ?Не мора насилно ,нек  оду они ето 'ради образа' ,што онда ?Ко да управља државом?За такве ствари још је рано ,прије свега протести треба да омасове барем дупло,морамо имати план у напријед неколико корака ,тимове за разне области...ма има ту људи да се ради још доста,ал не да раде само они који се тренутно труде ,већ сви .Сви ми на начин на који најбоље и највише можемо допријенити,није само довољно изаћи на протест тих сат времена и онда критиковати требало овако требало онако.Једина мана је била константно понављање мирни протест ,мирни протест ...нема потребе за толким истицањем ,одбијају се људи .
На протесту је говорио   Демир Хоџић(С.У.) и нека стара жена ваљда предсатвник синдиката са сјевера која је жешће сморила.
Ето то је неко виђење свега, треба похвалити Никшић који је испоштовао протест у више него коректном броју,наравно честитке и осталима па следећи пут да будемо још бројнији и гласнији,али и много радикалнији!

2 коментара:

  1. Добро је било, одлично, само да се нешто дешава, да види ова багра лупешка да нас има и то доста који се не бојимо и који се нећемо продати за врећу сточног брашна. Битно је да и стране дипломате то помно ослушкују, па мало по мало, срушиће се и ово зло да и ми једном живимо ко људи. А што се тиче шпијуна што су снимали, могу да ми пуше, што сам им и рекао онај дан.
    Гојко Пајић из Никшића

    ОдговориИзбриши
  2. od mirnih protesta nema ljeba...vlada nam se i dalje smije i dalje bačaju dobre fore na račun nas ovaca a morate priznati da smo ovce i ako to zvuči kao teška optužba ali jbg, svaka istina na kraju priče boli!
    Organizatori protesta treba da kažu (ovo je super stvar, ne bi se Crnogorci sami sjetili da im je težak život ako ih neko kome na majici ne piše 'Vođa'ne bi podsjetio na to, tužna istina jednog naroda) narodu da dođe pred vladu, da sjedne pred vladu, da ništa ne govore, da sjede tu narednih 8h, da pokažu sve te transparente na kojima nisu ispisani računi za struju, vodu, telefon, gorivo...itd, na transparentima treba da su zalijepljene umrlice naroda, naroda koji je nekad postojao a onda je naprasno izumro, kao dinosaurusi! Tako treba da izgleda treci jubilarni protest a ono bzv okupljanje sa dodatkom bijesa i socialno-anti-političkim pričama, to možete okačiti mačku o rep!

    ОдговориИзбриши